top of page
  • Poza scriitoruluiMihaela Cetanas

Ce inseamna trenduri de interior in 2019?


Trenduri vs. previziuni/forecasting@MCD Studio, 2019
Trenduri vs. previziuni/forecasting@MCD Studio, 2019

Ce trenduri, directii de stil se preconizeaza in 2019 in decoratiuni si design interior? Ce combinatii de culori sunt actuale? Ce inseamna trenduri, pana la urma? Ce relevanta au azi?



In media apar doua (sau chiar mai multe) modalitati de prezentare a trendurilor: o categorie sunt cele sumare, direct orientate spre solutii (ce se poarta, ce e trendy, culorile anului, categorii must have etc), iar cealalta - mai consistenta si obiectiva - vine cu o estimare mult mai precisa a prognozelor de piata, combinand analize complexe de marketing, psihologie, sociologie, antropologie etc, intr-un intreg arsenal de sugestii profesioniste, indicand directia in care va evolua global piata de profil, nuantata functie de culturile zonale.


Daca prima varianta (ce e trendy acum) in mare masura te poate deruta (de la o sursa afli ca e foarte actual mobilierul metalic, iar alta iti spune ca nu e asa), varianta a doua - a analizei temeinice - vine cu un tablou clar, bine argumentat si se adreseaza in mare masura profesionistilor din domeniu.



In concluzie, ce relevanta au trendurile/previziunile de stil, astazi?

Majoritatea trendurilor sunt curente de idei/analize/concepte actuale - ce oglindesc realitatea sociala, economica, culturala curenta - si pot fi considerate previziuni ('forecast') pentru decade scurte/medii si/sau lungi(etape de 1-2 ani sau mai mult). Ele convertesc, practic, analiza stiintifica a dinamicii societatii in care traim, din notiuni teoretice - in imagini, concepte, idei, stari si metafore vizuale.


Iar pentru ca sunt rezultatul unui studiu temeinic, ele sunt imbratisate (in mare parte) de realitatea pietei de consum, pentru ca vin in sprijinul unor nevoi reale si actuale. Daca vrei, poti consulta cateva linkuri de organizatii specializate in studiul trendurilor (forecasting/previziuni si inovatie) - aici, aici si aici.



Curente de stil in 2019: sustenabilitate, designul biofilic(apartenenta la natura), well-being, culori definite, grafisme si transparente. @MCD Studio, 2019
Curente de stil in 2019: sustenabilitate, designul biofilic(apartenenta la natura), well-being, culori definite, grafisme si transparente. @MCD Studio, 2019


Care este dinamica formarii unui trend ?

Apartenenta la anumite trenduri/curente de stil este evidenta in procesul de exprimare al individualitatii, atat in raport personal, intim (ce simt?), cat si in raport cu societatea (ce transmit?). Fiecare dintre noi are propriul fel de a face fata provocarilor de zi cu zi, asa ca intotdeauna vom avea, fiecare dintre noi, o paleta de preferinte complexa si unica in amenajarea spatiilor personale.


Casa, spatiul tau este reflexia universului tau personal, menit fie sa te protejeze, fie sa iti asigure interactiunea cu ceilalti (social); poate sa iti aduca o imagine benefica in societate (proiectie) si/sau sa iti fie sprijin in definirea raportului tau individual, autentic cu vremurile. In acelasi timp, este toate acestea, la un loc.



Care este dinamica formarii unui stil/trend in 2019? O analiza @MCD Studio, 2019
Care este dinamica formarii unui stil/trend in 2019? O analiza @MCD Studio, 2019

In 2019, sa te definesti ca individ si spatiu individual presupune apartenenţa la o expresie minimala, la stare de bine, la natural, simplitate si autenticitate. Adaugand celelalte roluri sociale pe care ni le asumam in viata, in raport cu familia, mediul, societatea - castigam tot atatea nuante cate expresii contine eul nostru.


In concluzie, relevanta oricarui trend in 2019 presupune apartenenţa la o expresie personala, la #staredebine, la natural, simplitate si autenticitate. Constienti de capacitatea noastra de dezvoltare personala, intrinseca, cautam echilibrul si coerenta lui in interioarele care ne reprezinta.



136 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page