top of page
  • Poza scriitoruluiMihaela Cetanas

5 tendințe de design interior pentru 2023





Designul interior este un domeniu în continuă evoluție, se adaptează constant la nevoile în continuă schimbare al oamenilor și deciziile lor legate de lifestyle/stil de viață. Evoluează odată cu influentele aduse de globalizare & social media vs. cultura locala; sau cele aduse de evenimente si schimbari politice, economice si tehnologice. Este permeabil si la update-ul dinamic al industriei în materie de mobilier, culori, modele și texturi. Tocmai de aceea, vom discuta despre modul în care alegerile de lifestyle/stil de viață pot ajuta oamenii să creeze un spațiu de locuit adaptat nevoilor complexe din prezent - si vom explora cele mai recente tendințe de design interior extrase din aceasta.


Pe măsură ce căutăm conexiuni mai profunde cu cei din jurul nostru, spatiile interioare si designul lor interior devine din ce în ce mai important, pentru că lucrează pentru a sprijini si facilita tocmai cadrul si relațiile pe care le dorim. Acestea se adreseaza nevoilor de relationare calitativa, respectiv vizeaza nevoia de conexiune si de relatii de calitate.


Designerii sunt provocați să ilustreze modul în care oamenii pot avea o calitate mai bună a vieții private si profesionale, cum pot trăi mai sănătos și cum își pot îmbunătăți calitatea vieții în general. Pentru a concepe un astfel de stil de viață, trebuie să examinăm mai îndeaproape psihicul uman si sa tinem cont atat de nevoile legate de sanatatea fizica, cat si de cea emotionala. E necesar să înțelegem factorii psihologici care creează un sentiment de stare de bine, atat de important in ziua de azi. La fel, e necesar să traducem in solutii vizuale si functionale informatiile si datele obtinute, pentru ca doar ințelegând tendințele sociale, politice și culturale care modelează lumea noastră de astăzi, putem crea interioare care să reflecte aceste schimbări. Toate aceste procese se concretizeaza prin ceea ce numim generic tendinte sau directii.


Hai sa vedem cum s-ar traduce acestea in directii de stil, functionalitate si estetica in 2023:


Designul sustenabil. În ciuda popularității crescânde a gadgeturilor supertehnologizate si a tehnologiei integrate , oamenii își doresc si au nevoie mai mult ca oricand să fie mai conectați la natură și să aibă un impact pozitiv asupra mediul înconjurător. Sanatatea noastra psihica si cea emotionala sunt influentate evident pozitiv la expunerea la lumina naturala si zone verzi, parcuri si paduri. In legatura cu acestea, designul sustenabil se concentrează pe utilizarea de materiale durabile, pe economisirea energiei și pe adoptarea altor practici care au un impact minim asupra mediului.



Exemple de interioare in concept organic & sustenabil, prin alegerea de finisaje din materiale naturale, furnizate preferabil local/in proximitate sit via https://bit.ly/3Wisx3V


În următorii ani, sustenabilitatea va deveni probabil directia prioritara a industriilor producatoare si a facilitatilor de retail si servicii. Designerii de interior folosesc deja materiale, mobilier și palete de culori care reduc impactul asupra mediului. Si in 2023, este de așteptat să vedem mai multe compoziții și elemente naturale implementate în procesul de proiectare.

Designul durabil nu înseamnă doar crearea a ceva estetic și prietenos cu mediul, ci să ne asigurăm că nu ne epuizăm resursele sau nu dăunăm mediului prin designul pe care il propunem. Designerii pot căuta modalități de a-și reduce impactul utilizând lemn certificat FSC, țesături din surse regenerabile si/sau reciclate, elemente naturale, cum ar fi plantele și materialele durabile si/sau reciclate cum sunt sticla, piatra sau metalul, în proiectele lor, pentru a crea un echilibru armonios între natură și tehnologia modernă. Exemple: Integrarea de solutii tip smart home-care sa eficientizeze consumul energetic, alegerea de sisteme LED pentru iluminat, integrarea de materiale construcutive de origine si prelucrare naturale, in acord cu mediul etc.




Aparataje, management si control automatizat GreenWellbeing prin sistemele smarthome oferite de Legrand si Netatmo, in portofoliul studioului nostru http://bit.ly/3kdmMXU



Designul spa si biophilic.Problemele de zi cu zi ne fac sa cautam refugiul de stresul cotidian urban petrecând timp cu familia și prietenii - cautand un mediu natural si familiar deopotriva, o oaza de relaxare. Un spatiu in care sa ne incarcam bateriile.


Exemple de implementare a designului spa+biophilic in functie de arhitectura spatiilor si alegerea solutiei favorite de wellness. Credite imagini aici

Designul spa se referă generic la proiectarea și amenajarea spațiilor de relaxare și wellness, cum ar fi centrele spa, baile termale, zone de socializare dedicate etc. In ultimii ani, pentru ca ofera rezultate pozitive cuatificabile si feedback recunoscut universal, a inceput sa fie folosit si in areale altadata dedicate exclusiv vietii cotidiene, in legatura directa cu nevoile (in crestere) legate de detensionare si relaxare. Designul spa poate include elemente precum apă, lumină, culori și texturi pentru a crea o atmosferă relaxantă și revigorantă. In materie de compartimentare si functionalitati noi, poate include spatii dedicate si/sau cu caracteristici de tip tratament, saune, băi de aburi și sali de fitness. Poate fi adaptat in diferite stiluri și preferințe, pentru spații moderne sau tradiționale, interioare sau exterioare.


Sisteme dedicate relax & recharge cu uz rezidential sau comercial - saune, sanarium, infrared, steam baths, microsalt devices si Evitarium de la Klafs http://bit.ly/3w81Ynk | sisteme hidromasaj Hotspring http://bit.ly/3ZGBjvs - in portofoliul studiolui nostru









Biophilia este termenul folosit pentru a descrie legătura naturală a oamenilor cu natura. Această poate lua diferite forme, de la aprecierea frumuseţii plantelor la dorinţa de a petrece timp în natură. În ultimii ani, biophilia a căpătat tot mai multă atenţie în domeniul designului interior, deoarece se consideră că aduce numeroase beneficii pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor.

Cel mai important dintre ele este potentialul pentru crearea unui spatiu calm si senin, reducând nivelul de stres şi îmbunătăţind calitatea somnului. De asemenea, plantele pot purifica aerul, eliminând toxinele şi îmbunătăţind calitatea aerului respirat. Un alt beneficiu este impactul pozitiv asupra productivităţii. Studiile au arătat că oamenii care lucrează în medii care au plante şi elemente naturale au o productivitate mai mare decât cei care lucrează în medii artificiale.


În concluzie, un design biophilic poate aduce beneficii importante pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor. Prin adăugarea de plante şi elemente naturale în spatiu, puteţi crea un mediu mai relaxant şi mai plăcut pentru toţi cei care îl folosesc.


Cum creem un interior spa si biophilic? Utilizand culori naturale: culorile deschise, cum ar fi verdele, albul și bejul, sunt cele mai potrivite pentru crearea unei atmosfere relaxante și naturale. Adăugați plante: vegetatia este un element esențial al designului biophilic, deoarece are un efect pozitiv asupra sănătății și stării de bine.

Folosiți materiale naturale: lemnul, piatra, lâna sau bambusul, au un efect pozitiv asupra sănătății fizice si emotionale. Puteți folosi aceste materiale pentru mobilier, pardoseli sau accesorii. Adăugați apă: apa are un efect relaxant și poate fi utilizată pentru a crea un spațiu spa. Puteți adăuga un mic iaz sau un cascadă în spațiu sau puteți instala un sistem terapeutic pe baza de apa si/sau caldura/frig in zona pentru spa.


Adăuga lumina naturală si mizeaza pe proportii naturale: utilizeaza linii fluide si forme organice in designul spa, acestea vor crea o atmosfera mai relaxanta si mai naturala.


Japandi este una dintre stilurile care pun in valoare trendul spa+biophilic. Credits












Este important să rețineți că un design spa și biophilic poate fi adaptat la diferite spații și stiluri, iar acestea sunt doar câțiva pași de bază care vă pot ajuta să începeți implementarea proiectului.



Designul adaptabil + modular + hi-tech. Dupa mai mult timp petrecut acasă datorită pandemiei, cu totii am ramas cu nevoia de spatii modulare, adaptabile nevoilor noastre dinamice, schimbătoare, in miscare. Proiectarea adaptabilă/modulara se referă la valorificarea la maximum a resurselor disponibile pentru a răspunde nevoilor în schimbare, iar tehnologia este prima dintre solutiile la care se face apel.



Aparataje, management si control automatizat prin sistemele smarthome oferite de Legrand si Netatmo, in portofoliul studioului nostru http://bit.ly/3kdmMXU Un sistem smart home este un sistem de automatizare a locuinței care permite controlul și monitorizarea diferitelor dispozitive din casă prin intermediul unei aplicații sau al unei interfațe web. Acestea pot include dispozitive precum termostate inteligente, prize inteligente, senzori de mișcare, camere de supraveghere, sisteme de iluminat inteligente și altele. Aceste dispozitive sunt conectate la internet și pot fi controlate sau programate prin intermediul unei aplicații,al unui comutator sau prin voice control.

Având în vedere rolul din ce în ce mai important pe care îl joacă tehnologia în viața noastră, nu este surprinzător faptul că designul hi-tech - care se concentrează pe rezolvarea problemelor printr-o utilizare mai bună și mai eficientă a tehnologiilor avansate - devine din ce în ce mai popular. Acest trend se concentrează pe integrarea tehnologiei în designul interior al casei, cum ar fi sisteme de control vocal, iluminat inteligent și ecranuri tactile. Designul hi-tech e caracterizat prin achizitii care includ tehnologie avansată și pe utilizarea materialelor moderne și futuriste. Acest stil de design se concentrează pe forme geometrice simple, linii curate și detalii minimaliste.


Designul aflat la intersectia intre modularitate, tehnologie si versalitate este unul simplificat pana la esenta, automatizat si smart/inteligent, elegant si minimal, in care interiorul comunica dinamic cu exteriorul, pentru cea mai buna varianta de viata si lifestyle urban. Via


Si spatiile ni le dorim mai modulare/adaptabile. Ne dorim conectarea spațiului exterior cu cel interior, utilizarea ferestrelor mari și a ușilor glisante pentru a conecta interiorul cu cel exteriorul - pentru o senzație de spațiu deschis. Sau bucatarii interioare in conexiune cu terasele exterioare, si de ce nu, o migratie sezoniera a zonelor de gatit catre zona outdoor.

Designul cu influențe culturale/experiential/emotional.

Oamenii sunt tot mai interesați de a îmbrățișa diversitatea și de a aduce elemente din diferite culturi în casele lor, gratie calatoriilor si turismului global. Designul cu influențe culturale se concentrează pe utilizarea de obiecte decorative și elemente de design care reflectă diverse culturi și stiluri de viață. Un exemplu este stilul modern mediteranean; acesta se referă la utilizarea elementelor specifice stilului mediteranean, cum ar fi culorile calde, texturile și materialele naturale, într-un mod modern și actual. Focusul in compozitie este crearea unei atmosfere calde, relaxante și confortabile, care să evoce imaginea unei vacanțe în țările mediteraneene.


Exemple de interioare in noul stil modern mediteranean, via


Caracteristicile acestui stil sunt culorile deschise- cum ar fi alb, bej, ocru sau pigmentate precum nuantele de terracotta; folosirea de materiale naturale precum piatra, lemnul; texturi calde, cum ar fi lâna, inul, pernele si covoarele. In plus, acest stil poate include accente decorative cum ar fi arhitectură mediteraneană, ceramica, faianta, obiecte decorative cum ar fi vase ceramice, lumanari si decor ornamentat specific, etc. Ce presupune designul cu accent pe experiență? Oamenii își doresc tot mai mult să creeze experiențe unice și memorabile în casele lor. Aceasta abordare se concentrează pe crearea de spații care oferă oamenilor oportunități de a se distra, de a se relaxa și de a se conecta cu alții. Acest trend poate include adăugarea de caracteristici precum crearea unui spațiu de divertisment, a unei zone de lucru confortabile sau a unei zone fitness acasă, intr-o asemenea maniera incat amenajarea depaseste functionalul mobilarii si creaza o atmosfera dedicata experientei, inspirationala si relaxanta.



Exemple de spatii in design emotional, in expresie sculpturala si tactila.Via

In aceasi maniera, designul poate explora registrul emotional si crea premizele pentru o experienta interactiva, o dinamica pozitiva a relatiilor umane in spatiu. Designul emotional se referă la utilizarea designului pentru a evoca emoții specifice, pozitive, în oameni. Scopul acestui tip de design este de a crea o conexiune emoțională între oameni și spațiul sau produsul în care se află. De pilda, utilizarea culorilor calde și a texturilor moi într-un spațiu creaza atmosferă relaxantă și confortabilă, sau utilizarea formelor și a culorilor vii pentru a evoca energie și entuziasm.

Alte aspecte de design emotional ar putea include: folosirea de lumini si sunet pentru a evoca o stare, utilizarea de materiale naturale si organic, precum lemnul si piatra, pentru a evoca o conexiune cu natura, sau utilizarea de simboluri si semne pentru a evoca o anumita stare sau emotie.

Designul bazat pe croma/culoare.


Mai mult decat oricand, in 2023 culorile semnifica vitalitate, putere si vointa de viata. Culorile desemnate acestui an sunt majoritatea in croma saturata, luminoase si cu referinta naturala, energizante si pline de forta vitala : nuantele intense de magenta si zmeuriu - Viva Magenta(Pantone), Raspberry Blush(Benjamin Moore) sau verdele cald Wild Wonder de la Dulux.

Designul cromatic se referă la utilizarea culorilor în designul interior/exterior pentru a crea o anumită atmosferă sau a transmite o anumită emoție sau sentiment. Culorile pot fi utilizate în mod intenționat pentru a accentua anumite zone sau elemente ale unui spațiu sau pentru a crea un contrast puternic între diferite elemente.


Croma plina de vitalitate pentru spatii cu personalitate. via


Designul cromatic poate fi utilizat pentru a crea o anumită atmosferă sau stil într-un spațiu, cum ar fi o atmosferă relaxantă într-o cameră de dormit prin utilizarea de culori calde și pastelate sau o atmosferă energizantă într-o sală de sport prin utilizarea de culori puternice și vibrante. Există diferite tehnici și principii utilizate în designul cromatic, cum ar fi utilizarea culorilor complementare, analogice sau a culorilor monocrome pentru crearea de armonii cromatice. De asemenea, se pot utiliza diferite nuanțe și intensități de culoare pentru a crea diferite efecte, cum ar fi o culoare mai deschisă pentru a face un spațiu să pară mai mare sau o culoare mai închisă pentru a crea o atmosferă mai intimă.



Valentele moderne ale nuantelor terracotta: texturate si pigmentate natural, aduc un efect de stabilitate si o atmosfera optimista, solara. Via

Designul bazat pe culoare poate fi utilizat si pentru a evoca anumite emoții sau sentimente, pentru a sublinia anumite caracteristici sau pentru a atinge anumite obiective de design, prin utilizarea culorilor în mod intenționat.





...Iar acum, pentru ca ai citit despre toate acestea, o sa intelegi cum oricare dintre aceste tendinte se poate suprapune si intersecta cu alta/altele mentionata(e) aici, pentru a crea solutiile de care ai tu nevoie in aceasta etapa a vietii tale. Întotdeauna in centrul conceptului de design interior, la baza tuturor rationamentelor se află persoana care va locui sau va utiliza acea incapere sau spatiu, iar amenajarea este conceputa pentru a se potrivi nevoilor, dorințelor și stilului acestuia de viață, ținând cont de aspecte precum funcționalitatea, confortul, siguranța și estetica.


Asadar, tendințele/directiile de design si alegerile de lifestyle in acest an vor fi orientate spre crearea de spații care sunt atractive, confortabile, funcționale și durabile, precum și pe utilizarea de tehnologie pentru a crește eficiența și confortul, impreuna incurajand o viață sănătoasă și sustenabilă, cu repere pozitive si incurajand calitatea relatiilor importante pentru tine.


Daca vrei sa mai citesti despre trenduri, am mai scris aici, aici si aici


Enjoy !




Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page