top of page
  • Poza scriitoruluiMihaela Cetanas

Noile pasteluri : Trenduri cromatice 2019/2020



Toti avem cate o preferinta in materie de pasteluri - indiferent dacă alegem ceva dedicat interioarelor sau nu. Nuante asociate de obicei cu feminitatea, deserturile delicate si primavara, noile pasteluri intorc pagina si devin extrem de versatile, capată caracter, personalitate si naturalete si nu sunt doar dragute ~ pretty :). Mai mult, devin noua paleta de neutrale la care se apeleaza fie pentru a pune in valoare culorile mai puternice din compozitie, fie pentru a crea interioare in #noulminimalism : o compozitie noua, actuala unde atmosfera devine luminoasa, confortabila si de un echilibru bine temperat, natural. Din punctul de vedere al psihologiei culorilor și al feedback-ul cromatic, creaza un efect de echilibru si serenitate, non-invaziv si o stare de bine naturala.


New pastels are the new neutrals
Noile pasteluri 2019/20


Tip: Nu te limita in a alege doar accesorii sau obiecte de decor in culori pastel. Ai incredere si foloseste-le gradual pe suprafete mari, pentru a crea o atmosfera complexa, de un vibe retro actualizat.

Influenta anilor 70' era prezenta deja in ultimii ani, in interioarele Boho-chic. Acum, noile designuri propun o atmosfera cu accente #newretro inclusiv din acei ani, proaspata si actualizata, in unele cazuri usor futurista- facand apel la structuri geometrice compuse unitar doar din culori pastel, ca intr-un film regizat de Wes Anderson 🎨


Hai sa vedem care ar fi culorile care vor polariza urmatorii ani, nu doar in interioare si arhitectura, ci și în designul de produs, in fashion si packaging & labeling (design de ambalaj, extensie a unui brand).



#1 Neo Mint - Noul verde menta


In opinia expertilor in trend forecasting (predictii de trenduri) si croma (predictii cromatice), aceasta va fi culoarea anului 2020 ( mai multe detalii, aici: WGSN, dezeen.com ).

Neo mint 2020
Neo mint 2020

Un ton pastelat, cremos si relaxant, este o culoare fara gen, versatila, moderna si adaptabila oricarei directii stilistice.


Pentru a pune #neomint in valoare, alegeti linii ferme, geometrii delicate si limitati-va la esential. Are nevoie de contrast si texturi adiacente pentru o compozitie echilibrata.



#2 Noul baby blue



Un albastru deschis de luminozitate medie, catifelat si subtil, creaza o atmosfera calma si relaxanta, de o blandete ireala. Mediator pentru starea meditativa si pentru escapism (evadarea in visare), devine un factor puternic echilibrat pentru psihic in ansamblul agitatiei contemporane a vietii de zi de zi si agresivitatii cromatice din media.



#3 Mellow Yellow


#Mellowyellow vine intr-o nuanta mai naturala, mai blanda decat luminosul Gen-Z de la Pantone si se apropie de tonurile mai deschise dar nu neaparat mai luminoase ale culorii. Variind intre tonuri de mustar, curry sau lamaie, isi pastreaza calitatile solare si optimiste, tonusul natural si este pe gustul unor categorii mai largi de varsta.





#4 Cantalupe

Credite foto(in sensul acelor de ceasornic) : Note Design Studio, Ensee, True True Pizza via venueReport, witanddelight.com


Optimiste, tinere si pline de vitalitate, nuantele cremoase, pastel ale culorii Cantalupe inlocuiesc - oarecum - tonurile de rose quartz ale bine-cunoscutului #millenialpink din ultimii ani. Cuprind subtonuri atat de portocaliu cât și de roz si sunt mai bogate, mai ofertante si mai reprezentative pentru neutralitatea de gen in compozitia interioarelor; la fel, sunt apreciate pentru efectul natural, varatec si rotund al variantelor, in tonuri fructate.


#5 Spices & Cream

Credite foto(in sensul acelor de ceasornic): Unsplash, Dulux Australia, InteriorZine


In majoritatea paletarelor de color forecasting(predictii cromatice) 2019/20, un loc important este detinut de variantele nuante de miere, condimente, crema, caramel, unt - un exemplu ar putea fi Spiced Honey de la Dulux. Creaza un efect elegant, fara varsta, relaxant si delicios - mai ales daca sunt combinate impreuna, in acelasi spatiu.



#6 Lilac si Cassis


Credite foto(in sensul acelor de ceasornic) : Dulux Australia, Huskdesignblog


Nuantele de lavanda, cassis, liliac aduc un ecou subtil de tinerete fara varsta, romantism, eleganta si feminitate. In armonie cu majoritatea noilor pasteluri prezentate anterior, aduc o nota de sofisticare matura si ecouri emotionale, in tonuri naturale.


Citeste si despre relevanta trendurilor cromatice, astazi : Ce inseamna trenduri de interior in 2019?

Legaturi stilistice - noile pasteluri : #newminimalism #modernico * #futurism #newmodern #newscandinavian


Modernico este un stil derivat din doua directii stilistice diferite :“Modern” and “Antic”; propune intalnirea intre nou si vechi in noi interpretari valorice si estetice adaptate la contemporan, mixand tehnici, ornamentica si tehnologie.




@MCD Studio, 2019

441 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page