top of page
  • Poza scriitoruluiMihaela Cetanas

Noile culori: directii cromatice 2021/22



Sunt culorile importante pentru tine, in perioada asta?

Crezi in puterea lor de a ne influenta starea de bine ?


De pilda, eu mă 'topesc' la propriu după zile cu soare si cer senin- echivalentul unui albastru deschis strălucitor (afara e încă un februarie tare gri!), așa ca evident avem fiecare cate o culoare care ne calmează si/sau ne energizeaza, după cum ne e dorința si felul de a fi.


Înapoi la tema noastră: din 2020 pana acum, am avut parte de o perioada cam grea : o pandemie, probleme economice si politice, o criza climatica in desfășurare ..

Si aceasta perioada nu s-a sfârșit (încă). Ne dorim si avem nevoie de siguranța, protecție, pentru o gândire echilibrata. Avem nevoie si de o doza de optimism, sa putem merge mai departe. Poate câteodată avem nevoie de mai multa energie, iar altădată tot ce ne dorim este sa ne calmam. Nu vrem 'stări de alertă'; ne dorim o stare de bine, naturala.

Si o vrem acum!* :) ca orice cetățean al lumii moderne, occidentale si tehnologizate 💨



*Este foarte probabil sa ne simțim ... obosiți psihic : mental si emoțional, mult mai mult decât altădată. Fenomenul este cunoscut in presa de specialitate sub numele de pandemic burnout si nu e deloc de neglijat.





Ei bine, pentru ca am povestit mult si in alte articole despre cum starea emoționala își găsește reflexia in mediul ambiant aici, aici si aici, știți ca o simpla alegere de culoare poate avea impact asupra stării noastre de bine.


Pe de alta parte, al doilea context de analiza -de azi- e dat de opinia experților în cromatică si a producătorilor de vopsele/finisaje de interior. Nu putem vorbi prea mult de prognoza/trenduri, ci mai degrabă de tendințe/direcții, care pot aduce motivație cumpărătorului tot mai cunoscător, conectat la ultimele noutăți si cu o opinie tot mai avizata.



Culoarea Pantone a anului 2021, un duo optimist. De ce? Citește mai jos.



Long story short: Culorile propuse pentru 2021/22 își doresc sa ne facă mai fericiți, mulțumiți, motivați si relaxați, având in vedere ca am traversat si (încă) traversam o perioada dificila. Si nu uitați de confort :)

Si daca tot am stabilit ca e evident vorba de motivații psihologice si legate de progresul si evoluția noastră ca indivizi si societate, hai sa vedem la concret despre ce combinații cromatice ar fi vorba.



Nuanțe de pământ + nuanțe fluide + un pic de optimism


Hai sa iți spun câteva vorbe despre baza compozițiilor cromatice in 2021/22: nuanțele de pământ.


Familia cromatica: nuanțe de pământ/sol: huma, nisip, piatra, argila; poate cuprinde si verde vegetal, nuanțe de cer întunecat, roșu solar la apus sau răsărit; culori regăsite in natura si care inspira soliditate.

Variante: maro-uri/bej uri/gri-uri calde sau medii; verde oliv, roșu saturat, ecru etc

Simbol temporal: prezent, poate reprezenta si o forma de trecut respectat, de încredere.

Metafora/simbol: ne da siguranța într-o lume incertă.

Simbol: culorile sustenabilității, repere naturale pentru un echilibru natural.


Iți plac nuanțele de pământ?

Daca ai răspuns cu un hotărât DA!, înseamnă ca pui natura si naturalul pe primul loc si ești o fire practica, adaptabila si responsabila. Ai un bun echilibrul emoțional. Vei prefera aceste nuanțe pentru ca iți aduc un reper de soliditate si un teren stabil emoțional, așa te vei simți împământenit, la propriu. Reperele tale cromatice vor migra de la nuanțe deschise, neutrale la cele intense cromatic de pământ, argila si foarte probabil ca le vei prefera pe cele mai intense si mai bine definite.



Ce înțelegem prin nuanțe 'fluide'?

Familia cromatica: culori reprezentative pentru apa si aer: albastru deschis pana la mediu, mov deschis spre mediu, verde deschis, turcoaz si orice variație reprezentativa a simbolului-culoare de aer/apa. Culori din spectru rece, croma deschisa pana la medie si luminozitate medie spre mare.

Variante: baby Blue, albastru cer, turcoaz deschis, lavanda etc.

Simbol temporal: atemporal: poate reprezenta atât trecutul, prezentul cat si viitorul-depinde de context.

Metafora/simbol: oxigen pentru clipe dificile, un moment relaxat in timp. Flexibilitate, dinamism, curgere, fluiditate.

Simbol: culoarea vieții pe pământ: suntem total dependenți de aer & apa, de varianta lor curata si nealterata(nepoluata). Metafora al purității in mișcare.


Ce culori aduc optimism anul acesta?

Ultimul element important al compoziției trebuie sa aducă neapărat o forma/stare pozitiva; de obicei e vorba de culori solare(galben, auriu, portocaliu, roșu) in valori medii spre croma deschisa, luminozitate medie spre înalta.

La unison, întotdeauna culoarea galben a fost considerata cea mai optimista si pozitiva culoare din acest spectru, iar acum i se da întâietate. Anul acesta avem multe variante de croma galbena de unde putem alege🌞



Hai sa vedem si exemple: o mulțime de propuneri in aceste categorii pentru 2021!



Prima este, evident - Brave Ground, propunerea pentru culoarea anului 2021 de la DULUX, despre care am scris in amănunt aici combinata cu nuanțe fluide si deschise de albastru, verde albastru si albastru mov, mixate cu accente optimiste de ocru (o varianta temperata, matura, de galben si mai versatila in combinații).



Evident tot aici își are locul si Pantone 17-5104 Ultimate Gray, jumătatea duo-ului propus de PANTONE pentru 2021. Nuanța de gri piatra e menita sa tempereze luminozitatea si strălucirea perechii ei cromatice, nuanța de galben reprezintă metaforic optimismul de care avem nevoie, iar Pantone 17-5104 Ultimate Gray este simbolul curajului și a tăriei morale de care ar fi bine sa dam dovada. Puse împreuna, metafora cromatica reprezentativă poate fi luminița de la capătul tunelului; o dimineața însorita de primăvara după o iarna lunga și apăsătoare.

Pantone 13-0647 Illuminating este probabil cel mai intens galben din toate propunerile anunțate pentru 2021, cel mai vivace in expresie si probabil cea mai intensa invitație la o gândire pozitiva, pentru oricare dintre noi.




Si JOTUN propune mai multe culori legate de simbolistica pământului, in doua dintre paletarele propuse pentru 2021: Soft Neutrals si Earthy Shades. Interioarele New Nordic create in aceste culori au o vibrație tare pământeana, o energie arhaica a elementului primordial; reușesc sa ne relaxeze, chiar daca nu suntem neapărat fanii unei nuanțe de maro sau gri. Un strop de albastru-verde, albastru mov deschis si câteva tuse muștar(propria versiune de galben!) completează un peisaj interior sofisticat, elegant, confortabil si foarte contemporan in paletarele-surori Nostalgic Pastel si Nordic Hues.



Behr are propria viziune despre croma inspirata din natura, in nuanțe de lut ars, teracota sau nisip mixate cu albastru-verzui, albastru-mov, verde deschis si ocru; pentru un interior calm, care sa iți inspire încredere, serenitate, căldura si interactivitate. La fel, sunt favorizate combinațiile cromatice care inspira un soi de maturitate cromatica si care sunt suficient de bine definite.




PPG propune un trio pentru 2021, din care Transcend si Big Cypress se încadrează cu brio la categoria nuanțelor de pământ si teracota, mixate in paleta cu o nuanța foarte vioaie de turcoaz deschis- Misty Aqua.

Cele doua direcții cromatice propuse de ei sunt: Fii autentic: ancorează-te in realitate, unde si regăsim o preponderenta a elementului pământ si Fii neînfricat: activează-ti optimismul unde culorile vii de apa, cer primăvăratec sunt mixate cu nuanțe de pământ si albastru-verde.





Benjamin Moore vine cu cea mai echilibrat-nostalgica nuanța de albastru turcoaz in acest an, pe care o si decretează Culoarea anului 2021, pentru ei: Aegean Teal 2136-40. Culorile propuse in paletarul conex te invita sa te relaxezi si sa te simți confortabil acasă, acolo unde razele soarelui luminează interiorul spațiului tău si aduce noi valente de liniște sufleteasca si stare de bine. Culorile merg de minune unui interior rustic contemporan cu influente mediteraneene, iar nuanțele vioaie de galben pai si ocru sunt menite sa suplinească orice posibila umbra si monotonie.







Si nu in ultimul rand, Urbane Bronze e alegerea Sherwin-Williams pentru culoarea anului 2021 : o nuanță caldă, de metal matuit, in aparenta finisata, sofisticata - de culoare gri-maro, reflectă nevoia noastră actuală de echilibru și stabilitate, pusa in scena cu o doza de eclecticism. Un vibe contemporan, urban!

Pornind de la acest neutral, mai multe paletare conexe spun povesti diferite: Sanctuary -culori menite sa iți găsești calmul autentic, înconjurat de repere naturale ; Encounter - o lume a culorilor lumii artizanale, a culturii locale si a unui sentiment autentic al locului; Continuum- optimism si imaginație pentru o privire îndrăzneața spre viitor; Tapestry - o combinație vibranta de culori inspirata de clasicism, cu tatonări cromatice spre maximalism sofisticat.





In concluzie...


In abstract, semnificația culorilor poate varia, in funcție de cultura, circumstanțe si momentul ales in timp pentru judecata lor. Fiecare culoare poate prezenta un aspect diferit si aceasta face sa existe un adevărat limbaj cromatic prin care sa ne exprimam. Culoarea este o forma de limbaj non verbal, un vehicul expresiv si versatil de comunicare-emisie si recepție informaționala.


Este evident ca toate propunerile de scheme cromatice/mix-uri de culori pentru acest an au in vedere starea de bine, de echilibru interior. Spatiile au evoluat in a reflecta valorile interne: individuale, autentice - dar si in a facilita găsirea unei forme de echilibru personal in raport cu sine si cu societatea, la momentul prezent.


De aceea iți doresc ca acest articol sa te inspire in alegerea celor mai pozitive combinații cromatice, pentru momente de viată echilibrate, confortabile si optimiste.

Pentru ca meritam!(acum si întotdeauna) :)



278 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page