top of page
  • Poza scriitoruluiMihaela Cetanas

Noile culori: Trenduri cromatice 2020/21

Actualizată în: 21 ian. 2020


Ce culori o sa ne influenteze in urmatoarea decada?

De ce sunt alese anumite culori reprezentative, in detrimentul altora?

Ce semnificatie au ele?


In selectiile cromatice influente din ultimii ani, culoarea isi gaseste inspiratia din cadrul naturii, a habitatului natural. Majoritatea cromelor propuse sunt de luminozitate medie si vorbesc, inainte de toate, despre naturalete, cautarea echilibrului si armoniei naturale, organice a omului cu mediul si spatiul.


Aceasta perspectiva generala devine nuantata in fiecare incursiune stilistica, functie de cultura la care adera(locala sau globala) si de conceptul dezvoltat, insa, ecuatia de rezolvat ramane orinde aceeasi in 2020/21: cautarea echilibrului om/societate - natura/habitat.



Un exemplu evident este culoarea anului 2019 in viziunea PANTONE, Living Coral, care semnifica tocmai acest raport si semnificatie a cautarii echilibrului(si un semnal de alarma pentru protejarea climatului natural).






La baza, chiar daca aceste informatii despre selectiile de culoare se plaseaza la categoria de color forecasting, respectiv prognoza/predictie - ele ne arata mai mult catre directia in care se vor deplasa alegerile umane, in general - si semnificatiile aduse de ele in urmatorii doi ani. Care ar fi acestea, dupa estimarile de prognoza cromatica pentru 2020/21?



Pentru individ, intoarcerea la starile constientizate de calm, la serenitate, maturitate si real echilibru interior, pregatit pentru orice provocari ale unui (posibil) viitor hipertehnologizat si incert: acestea reprezinta cautarile omului contemporan in urmatoarea decada, devitalizat de provocarile numeroase si dinamica rapida a vietii contemporane. Pentru societate, o globalizare a apelului catre salvarea naturii, naturalului si a resurselor. Un apel pentru viata.


Revenim la culorile anului 2020/21. Ce difera in semnificatia alegerii pentru 2020 fata de cea anului trecut, de pilda? Grosier, e vorba de aceeasi directie, numai ca intentia conduce in acest an in a ne face mai constienti, mai maturi in gandire si decizie spre a lua hotararile cu adevarat corecte pentru noi(ca indivizi si societate) si parte a habitatului(mediul natural), care are nevoie de protectia noastra mai mult ca oricand. Este un apel evident catre maturitatea, echilibrul si intelepciunea de care ai fi bine sa dam dovada, acum.



Cum s-ar traduce toate acestea in limbajul culorilor?

Ei bine, ai sa fi surprins de faptul ca nu mai putin de trei(3) importanti initiatori de trenduri cromatice (PANTONE, Sherwin-Williams si PPG ) au optat pentru nuante intense de albastru, Dulux UK pentru un vernil seren, iar Benjamin Moore pentru un roz pal. Hai sa le vedem pe rand:



Classic Blue - PANTONE




Despre alegerile institutului PANTONE s-a tot scris (daca esti curios cum se procedeaza la alegerea destinata culorii anului, gasesti aici un articol detailat). Experţii Pantone aleg de 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul decadei de referinta. De aceea, azi vom vorbi in special despre culoarea desemnata PANTONE 2020 : Classic Blue 19-4052.

Si apropo de referinta si semnificatia alegerii : Classic Blue este o culoare care rezoneaza cu provocarile pe care le avem de infruntat ca societate si ca indivizi, in urmatorii doi ani.


De ce Classic Blue?


In primul rand, Classic Blue e o culoare fara varsta, o garantie cromatica in vremurile atat de schimbatoare pe care le traversam. Acesta culoare reprezinta nevoia de stabilitate pe care o simtim cu totii, indispensabila pentru traversarea unei noi perioade de schimbari sociale, politice sau climatice, cum se observa in ultimii ani.


Culoarea albastru vorbeste despre incredere si seriozitate (anumite meserii promoveaza specific aceasta culoare in uniforma lor).


Lumina albastra este perceputa de oricine, chiar si de cei cu deficit/disfunctii vizuale. Fiziologic, receptorul optic este influentat de stimulul adus de lumina albastra, setand ceasul nostru intern, ce regleaza ritmului diurn/nocturn. Nici nu e de mirare ca suntem atat de natural conectati cu aceasta culoare, avand in vedere ca receptia ei optica regleaza sistemele noastre fiziologice primare.


Cu ce asociem Classic BLUE? De ce este relevant vremurilor noastre?


Este culoarea cerului senin, a vazduhului, a apelor; vorbeste despre seninatate, calm si echilibru.


Este prezenta intens in natura, in felurile tonuri si variante; este un simbol universal de reprezentare al apei (lacuri, rauri, mari si oceane- care ocupa 71% din suprafata Terrei).

Planeta noastra este Planeta Albastra, nume inspirat de imaginea ei asa cum e vazuta din spatiu.


Credite imagini: unsplash.com


Apa si aerul sunt azi si in centru discutiilor despre sustabilitate: poluarea apelor si a aerului, cresterea nivelului de apa al oceanelor, specii marine afectate de incalzirea globala, toate sunt chestiuni urgente si importante in agenda politica si administrativa a vremurilor noastre. Asa ca regasim constant culoarea albastru in toate stirile cu adevarat importante din media si retelele de socializare. Albastru e omniprezent.

" Trăim într-o perioadă care cere încredere și siguranță. PANTONE 19-4052 Classic Blue exprimă întocmai această constanță și încredere, este o nuanță de albastru pe care ne putem baza întotdeauna. Albastrul clasic ne ancorează în realitate. Este o nuanță care evocă libertatea cerului și care ne provoacă să ne deschidem perspectivele către noi orizonturi și să comunicăm mai mult unii cu ceilalți ”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv la Pantone Color Institute.

Classic BLUE : feedback psihologic


PANTONE descrie Classic Blue ca fiind o culoare ce induce "o prezență liniștitoare care insuflă calm, încredere și conexiune."

Classic Blue este asociată cu o mai bună comunicare, introspecție și claritate. Alte avantaje ale nuanței includ facilitarea concentrării/focusului și a starii de mindfullness ( conştientizarea sau trăirea conştientă a momentului prezent) , în special în contextul dezvoltării accelerate a tehnologiei.


Classic BLUE : un comentariu final


Albastrul este pe placul tuturor, asa arata majoritatea statisticilor de referinta(nu se poate sa nu iti placa vreo nuanta) :). Asa ca, fara dubii, va fi o culoare mai populara decat Living Coral (PANTONE 2019) sau Ultra Violet (PANTONE 2018).

Referinta si identificarea umana cu acesta culoare este straveche, arhaica: albastrul ramane un reper universal, in cultura umanitatii. Gasim numeroase reprezentari in ornamentica, arhitectura, pictura si arta populara, oriunde am pune degetul pe harta lumii. Tocmai de aceea, Classic Blue vorbeste mai mult despre universul uman si identificarea lui cu mediul natural. In 2020 avem nevoie, cu totii, de mai multa seninatate si maturitate, valori autentice, pe care Classic Blue doreste sa le reflecte in viata tuturor.



Naval - SHERWIN WILLIAMS

Inspirata din perioada ArtDeco a anilor 1920, Naval este o nuanta indrazneata si intensa de albastru, calm, increzator si matur. Un ton mai inchis decat Classic Blue, mai sofisticat in prezenta si la fel de versatil in compozitii cu alte elemente, Naval aduce o nuantare a semnificatiei de culoare reprezentativa a anului 2020.



Credite imagine: Sherwin-Williams



"Felul in care este folosita culoarea in designul interior azi, se schimba. Nu mai vorbim doar despre cum arata un spatiu, ci cum ne face sa ne simtim." a declarat Sue Wadden, Color Marketing Director la Sherwin Williams. "Oamenii au nevoie sa se simta echilibrati in aceste spatii; si inspirati, motivati in a isi cauta si gasi armonia si starea de bine mentala, fizica si emotionala."


Chinese Porcelain - PPG



Selectia echipei de experti de croma de la PPG se doreste a fi o solutie-remediu cromatic la vremurile pe care le traversam ca societate. Chinese Porcelain este o nuanta de albastru in croma medie-intensa, care, in viziunea PPG, va inpira calm, seninatate si speranta, toate acestea fiind trasaturi necesare, cerute si dorite la nivel individual si de societate, la nivel global, in 2020.


"Nevoia de simplitate si dorinta de evadare din mediul actual, mult-prea-tehnologizat al societatii, sunt motivele pentru care noi toti tanjim dupa nuante de albastru, precum Chinese Porcelain. Aceasta culoare ne aduce mai aproape si ne evoca peisaje naturale, precum marea si cerul - si creaza o stare de serenitate si calm in oricare spatiu s-ar situa." a declarat Dee Schlotter, Senior Color Manager la PPG.



Tranquil Dawn - DULUX


Cunoscuta companie DULUX a selectat o nuanta mai putin pigmentata, subtila si versatila de vernil/verde-deschis pentru Culoarea Anului 2020.


In viziunea lor, aceasta alegere cromatica se doreste a fi un antidot la deconectarea de uman si natural, un fenomen observat in societate si cauzat de influenta tehnologiei in viata cotidiana moderna.





"Culoarea Tranquil Dawn se adreseaza afectului global al societatii, in preambul la viitoarea decada. Reflecta dorinta aprinsa de a intelege ce inseamna cu adevarat sa fi uman in vremuri contemporane, in care avansul tehnologiei ne face sa ne simtim tot mai deconectati unii de altii", au declarat reprezentatii companiei DULUX. "In aceste vremuri, tot mai tehnologizate, avem nevoie sa ne intelegem locul pe care il ocupam in societate si cum putem avea un impact pozitiv asupra ei."

Tranquil Dawn leaga, prin baza de croma verde, diferitele planuri ale peisajului natural: "spatiul intre pamant si cer", in viziunea Mariannei Shillingford, Creative Director Dulux UK. "O noua decada incepe cu rasaritul unei noi zi [dawn in traducere], iar croma blanda, verde pal seren a culorii Tranquil Dawn aduce calm si confort atunci cand avem mai multa nevoie de aceasta".


Cum incurajeaza comunicarea Tranquil Dawn? Ei bine, "mixind aceasta culoare cu pasteluri si culori intense, naturale - creem un cadru incredibil de propice pentru intractiune si comunicare umana", au declarat reprezentantii DULUX.







First LIGHT - Benjamin MOORE


Pentru Benjamin Moore & Co. culoarea anului 2020 este o nuanta pala si calda de roz, denumit simbolic si generic First Light. Este prima data cand acesta companie alege o varianta de croma roz in categoria culoarea reprezentativa a anului si simbolizeaza un start optimist, plin de speranta, al urmatorului deceniu.


"Suntem martorii unui nou inceput de deceniu, asa ca am stiut ca acesta este un moment important pentru noi sa facem ceva interesant."a spus Hannah Yeo, Color & Design Manager at Benjamin Moore & Co. "Mediul tehnologic stimulant si schimbator al perioadei pe care o traversam, problemele climatice, influentele culturale si mediul economic - toate acestea ne modeleaza viata si felul in care traim. Mai mult ca niciodata, avem nevoie de un sentiment de protectie, comfort, de comunitate si expresie personala, de mult optimism. Asa ca ne-am pus intrebarea, care este acea culoare care poate ajuta in aceasta directie?


 

In loc de concluzie


"True interactivity is not about clicking on icons or downloading files, it’s about encouraging communication.” — Edwin Schlossberg


Asa cum am expus la inceput, portofoliul de Culori ale Anului 2020 semnifica un apel mai mult sau mai putin evident catre maturitatea, echilibrul si intelepciunea de care trebuie sa dam dovada, acum. Felul in care ne amenajam spatiile nu mai este integrat exclusiv unor trenduri sarace in semnificatii si orientate spre valori si validari exclusiv externe. Spatiile au evoluat in a reflecta si valorile interne individuale, autentice - dar si in a facilita gasirea unei forme de echilibru personal in raport cu sine si cu societatea. Culorile Anului 2020 tocmai asta isi doresc, prin expunere la interactiunea cu mediul uman si natural, intr-o veritabila comunicare si dialog plin de semnificatii.


Pe post de concluzie, sper ca acest articol sa te inspire in alegerea celor mai pozitive combinatii cromatice, pentru un an nou echilibrat, seren si optimist. Pentru ca meritam (si cromatic) :)

gif


229 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page