top of page
  • Poza scriitoruluiMihaela Cetanas

Noile culori: #culoareaanului2021 în viziunea Dulux


culoarea anului 2021
#culoareaanului2021 @Dulux


De ce alegem sa coloram spațiile în care locuim? Aplicând o culoare sau mai multe pe podeaua/tavanul/pereții locuinței noastre, ne creem un fundal, un fond decorativ peste care se va desfășura, suprapusa, viata noastra zilnica. Dincolo de rolul pur decorativ, culoarea este percepută și de simțurile noastre, devine parte a unei stări emoționale și poate influența cum 'simțim' un spațiu, cat de mult ne place sau nu ne place sa fim acolo.


O simpla alegere de culoare poate avea impact asupra stării noastre emoționale și a stării noastre de bine, afirma psihologia mediului, o disciplina emergenta a ultimilor ani, care studiază interacțiunea oamenilor cu totalitatea factorilor dintr-un mediu/spațiu.


Pe fondul acestei preocupări în baza științifică -nu doar decorativa, estetică - este evident de ce a devenit atat de importantă alegerea culorilor potrivite în ultimii ani, pentru spații unde sa ne simțim bine.

Alaturi de contextul general, avem și opiniile experților în cromatică, reprezentanți ai marilor companii comerciale - producătoare de vopsele și finisaje de interior, materializate prin trenduri/tendinte propuse pentru decadele următoare. Iar dintre aceste voci importante in previziunea trendurilor cromatice, azi vorbim despre selecția Dulux UK, parte a grupului AKZO NOBEL, pentru #culoareaanului2021- Brave Ground .


În traducere cuvânt cu cuvânt "Pamant curajos", este o culoare fără varsta, un neutral cald și o alegere inspirată pentru confortul, echilibrul și armonia naturala a spatiului tau.



Frumusețea acestei culori stă tocmai în farmecul ei subtil, natural- in alura discreta a mixului cromatic de marouri cu griuri(baza cromatica neutrala), în volum suficient pentru a crea un efect de soliditate acolo unde este aplicat. Din punct de vedere al asocierilor, aduce o nota de chic, eleganta contemporană și echilibru in mix cu paletele propuse(detalii mai jos) si nu doar, fiind un neutral foarte adaptabil, modern si versatil.

Poate fi folosit în orice spațiu/camera din casa ta, nu este genul de croma 'trendy' și poate crea un efect sculptural.



Mă duce cu gandul la un mix de argila, pamant si nisip, un sol matur care te încurajează să pășești cu încredere acolo unde ești, chiar dacă nu știi unde te vor purta pașii. Te face sa te simți bine și îți permite sa fi și flexibil, adaptabil, versatil in alegerile tale.


O nuanta atat de pamanteana, incat ne da siguranta. O alegere foarte relevantă pentru vremurile instabile pe care le traversam.


În 2020 avem parte de în una dintre cele mai tumultoase perioade ale acestui secol: o pandemie, probleme economice, falimentul politic al administratiilor, criza climatica. Ne dorim si avem nevoie de un teren solid, de siguranta, protectie, pentru o gandire și implicit decizii echilibrate. Nu avem nevoie de nimic care sa accentueze sentimentul unei 'stări de alertă'; ne dorim o stare de bine, naturala.


Semnificatia alegerii pentru Brave Ground (imi place si numele :) este tocmai acolo: ne da siguranța într-o lume incertă. Experții de la DULUX au ajuns la aceasta varianta după un studiu complex, de identificare a celei mai potrivite variante de croma neutrala caldă, pentru a crea acea culoare care "bazandu-se pe puterea naturalului, sprijina efortul de ne regasi curajul pentru viitor".




Hai sa vedem și combinațiile/paletele propuse de DULUX, in baza Brave Ground .





[ T R U S T ]



Ne simțim cel mai conectati la natura și natural, la verdele vegetatiei și marourile pamantului; atunci ne incarcam cu energie buna, ne deconectam de la griji si probleme. Paleta TRUST [Incredere, in traducere] se bazează pe un spectru de marouri si griuri calde, pentru un efect subtil de confort, caldura si siguranta. Te poate duce cu gandul la un weekend într-o cabana la munte, în care citești relaxat o carte buna cu un ceai alături.




[ E X P R E S S I V E ]


Iti doresti o atmosfera mai dinamica, mai colorata si mai energica, bazata pe Brave Ground?

Paleta EXPRESSIVE contine nuante temperate de roșu și roz, pentru mixuri delicate cu baza neutrala maronie și un efect subtil energizant. Astfel, interioarele capata o expresie individuala, mai curajoasa, intr-o asociere cromatica floral-fructata.



#culoareaanului2021
Paleta EXPRESSIVE @Dulux

Efectul e deopotriva dinamic si subtil; dupa dorinta, poate fi temperat într-un procent mai mare sau mai mic cu baza neutrala a Brave Ground si a altor neutrale adiacente.






[ T I M E L E S S ]


O paleta baza pe nuante de galben echilibrate, temperate cromatic, de la variante deschise și luminoase pana la mixuri închise- maronii, bazate pe ocru si caramiziu.


#culoareanului2021
Paleta Timeless @Dulux

O selecție de culori fără varsta [timeless, in traducere], pentru ca propune nuante care ne-au însoțit întotdeauna in istoria artei și a arhitecturii. Te duce cu gandul la galbenul nesfarsit al lanurilor de grâu, rapita sau floarea soarelui într-o zi de vară târzie și la tablourile lui Van Gogh.






[ E A R T H ]


Dupa nume, deducem referinta la planeta noastra, la nuanțele cerului, a apelor și ale vegetatiei. [Earth] este Terra, Natura vie din care facem parte, este caminul nostru.



#culoareaanului2021
Paleta Earth @Dulux


Paleta porneste de la cateva nuante pastel bazate pe croma albastra si verde, pentru a crește intensitatea cromatica pana la o nuanta foarte inchisa si sofisticata de indigo, pentru efect de contrast.




Paleta [EARTH] se mixeaza foarte bine cu piese de mobilier si decoratiuni retro-vintage, ceramica sculpturala și cu multe plante de interior.



Nota de final : Cu gandul la o posibila amenajare, unde sa folosesti vopsele Dulux (din aceste combinatii de culori)? Le gasesti la DULUX Romania, https://www.dulux.ro/
 

siii....

Îți plac studiile despre culoare?

Îți recomand sa citesti și :




Ganduri bune 🕊

gif


139 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page